duminică, 12 septembrie 2010

Biserica Neagra - Brasov

Pe latura de nord-vest a Pietei Sfatului se inalta impozanta Biserica Neagra. De la 1385 cand incep lucrarile de constructie si pana la incendiul din 1689 biserica s-a numit Sf. Maria. Dupa incendiu, datorita culorii zidurilor arse, a primit denumirea de Biserica Neagra. Aceasta este cunoscuta ca simbol al artei gotice transilvanene.

Se remarca din aceasta perspectiva cele 5 portaluri executate in a doua jumatate a sec. XV-lea, foarte bogat decorate, specifice ultimei faze a goticului. Biserica adaposteste o importanta si valoroasa colectie de covoare orientale (peste 100). Stranele din interior constituie un alt element de patrimoniu al Bisericii Negre, la care se adauga si renumita orga, cu 4.000 de tuburi, instalata in 1839.



Dupa marele incendiu, din cauza lipsei de bani Biserica Neagra a fost renovata complet abia in anul 1772. Ulterior in secolul al XIX-lea Brasovul a cunoscut o perioada de avant general, in deceniul al partulea infiintandu-se Casa generala de economii si Casina Romana. In aceasta tenta de dezvoltare Christoph von Greissing l-a contactat pe constructorul de orgi Karl August Buchholtz din Berlin pentru contructia unei mari orgi.
In anul 1839 orga a fost terminata, ea avand patru claviaturi, cu cate 56 de clape si un pedal cu 27 de clape. Orga are aproape 4000 de fluiere, majoritatea din cositor, cateva sute dintr-un aliaj special de orga si alte cateva sute din lemn special.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu