vineri, 17 septembrie 2010

Itinerariu turistic in Brasov

Odata ajunsi in Brasov va propun un traseu superb avand ca punct de plecare Piata Sfatului. Itinerariul va cuprinde partea centrala a orasului, respectiv vizitarea fortificatiilor medievale dintre care cele mai reprezentative sunt Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterinei, Bastionul Tesatorilor, Strada Sforii, Turnul Vanatorilor, Turnul Funarilor, Turnul Lemnarului.
Turnurile de observatie si bastioanele care au supraviatuit timpului prezinta azi aspecte de epoca din puternica cetate de odinioara.

Turnul Alb



Prima locatie propusa vizitarii este  Turnul Alb, care dateaza din sec. al XV-lea si era deservit de breazla cositorarilor si aramarilor. In turn existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici, care spre exterior aveau guri de tragere pentru pusti si tunuri mai mici. Capacitatea de aparare a turnului era sporita de cele patru balcoane de unde se puteau turna lichide fierbinti asupra atacantilor.

Fortificatiile  Dupa Ziduri




Aici veti intalni un minunat si placut loc de plimbare. In secolul al XIV - lea surplusul de apa din paraiele care curgeau prin Scheii Brasovului a fost deviat printr-un canal artificial numit Graft. Aproximativ la mijlocul lungimii zidurilor se afa Bastionul Graft, intretinut pe costurile breslei selarilor. El facea legatura intre Turnul Alb si incintele de aparare ale orasului.

Turnul Negru


A fost ridicat in secolul al XIV-lea . La 23 iulie 1559 a fost lovit de un trasnet si a ars, ramanandu-i numele sub care este cunoscut azi. El avea in interior galerii pe trei etaje iar la fiecare etaj existau pe fiecare latura cate doua guri de tragere. Legatura cu fortificatiile orasului se realiza printr-un pod mobil. In incinta turnului se poate vizita colectia de arme albe de foc.

Poarta Ecaterinei


 Poarta Ecaterinei este cea mai bine pastrata poarta de acces in oras. A fost ridicata in 1559 pe cheltuiala magistratului Johannes Beckner, fiind principala poarta de acces catre oras dinspre Schei, avand in plus si rol de bastion de colt.

La poalele Tampei se afla zidul cetatii medievale, zid ce inglobeaza Turnul Vanatorilor, Turnul Lemnarului, Turnul Funarilor si Turnul Artei, turnuri de veghe. Intrarea in aceste turnuri este gratuita si chiar merita vizitate. Pentru a va convinge ca merita vizitate postez imagini cu acestea.

Turnul Vanatorilor







Turnul Funarilor







Turnul Lemnarului







luni, 13 septembrie 2010

Brasovul - social, economic si politic

Partea cea mai veche a populatiei Brasovului o constituie romanii, care la inceputul mileniului doi au locuit in  oras.
La inceputul secolului al XIII-lea s-a format Cetatea Brasovului prin colonizarea teritoriala de catre germani (sasi).
 Ulterior aici s-a asezat si o populatie maghiara, astfel ca Brasovul medieval oferea imaginea convietuirii populatiei romane autohtone cu sasii si maghiarii.


Social populatia oraseneasca nu era omogena, in varful piramidei sociale erau:
- cetatenii  cu drepturi politice depline si situatie materiala buna
- clasa mijlocie locuitorii
- urmate de masa plebei orasenesti

Din anul 1377 Brasovul este confirmat oras de resedinta al tarii Barsei, formand cu cele partu targuri - Rasnov, Codlea, Feldioara, Prejmer si cu satele sasesti - Cristian, Vulcan, Ghimbav, Halchiu, Rotbav, Maierus, Bod, Sampetru, Harman = DISTRICTUL Brasov.

Mestesugarii brasoveni in secolul al XV-lea erau organizati in bresle - ( blanari, cismari, pielari, lacatusi, croitori, curelari, fierari, manusari, tesatori, butnari. Procesul de diferentiere si dezvoltare a breslelor continua pana la mijlocul secolului XVI aparand noi bresle cum sant arcarii, macelarii, aurarii, postavarii, franghierii, tamplarii, barbierii, aramarii, strungarii in lemn. Breslelor le sunt repartizate pentru aparare fortificatiile orasului: porti, bastioane, turnuri, ziduri.

Tratatul de la Fagaras din 9 mai 1688 a ingaduit armatei habsburgice sa puna garnizoane imperiale in Cetatuia Brasovului. Pentru asigurarea necesitatilor trupelor de la populatie au fost solicitate contributii si impozite foarte mari. La 26 mai 1688 a inceput rascoala brasovenilor care timp de doua saptamani a aparat orasul de trupele imperiale. Rascoala insa a fost insa reprimata cu forta la 26 mai 1688.

In data de 21 aprilie 1689 intr-o casa din str. Neagra azi Nicolae Balcescu a izbucnit un incendiu, cea mai mare catastrofa urbanistica din istoria Brasovului. Incendiu s-a extins si a cuprins jumatate din oras in scurt timp, cauzand aproape 300 de victime omenesti.



In piata orasului, inconjurata de ruine, la 19 septembrie 1689 s-a executat sentinta capitala hotarata impotriva conducatorilor rascoalei din luna mai 1688. In fata multimii au fost decapitati Stefan Stenner, Kaspar Kreisch, Jakob Gaitzer, Andreas Lang si Stefan Beer. Capetele lor au fost expuse unul la stalpul infamiei din piata orasului, altele la cele trei porti ale orasului si unul la Cetatuie, unde au constituit un <memento> pentru locuitorii orasului.

duminică, 12 septembrie 2010

Istoria teritoriala a judetului Brasov

Cel mai vechi document scris despre o parte teritoriala a Brasovului este din anul 1206, iar orasul Brasov este mentionat documentar sub numele de (Corona) in anul 1235.



In secolul al XIII-lea pe teritoriul actualului judet Brasov pe un fond de populatie romanesca au avut loc doua colonizari, mai intai o colonizare maghiara (secuiasca) si apoi una cu populatie germana (saseasca), in conditiile stapanirii regalitatii maghiare in aceasta zona.

In anul 1211 pentru a apara granitele impotriva cumanilor care stapaneau regiunile de la sud de Carpati, regele Ungariei, Andrei al II-lea a emis documentul de donatie prin care a daruit stapanirea Tarii Barsei Ordinului cavalerilor teutoni. Ordinul militaro-calugaresc independent al teutonilor a fost fondat de cruciatii germani pe Pamantul Sfant, la Accra sub numele de < Ospitalierii spitalului Sfintei Maria a germanilor din Ierusalim >. Acestia trebuiau sa fie si avangarda expansiunii maghiare spre Rasarit.

Statutul Cavalerilor Teutoni impartea ordinul in clasa cavalerilor si clasa preotilor. La intrarea in ordin, cavalerii depuneau un legamant de saracie, castitate si obedienta si se angajau sa ajute bolnavii si sa lupte cu paganii.



Cavalerii teutoni au adus cu ei in Tara Barsei si o populatie germana de agricultori si mestesugari. Sasii beneficiau de toate privilegiile acordate de regalitatea maghiara celorlalti colonisti saxoni. In dilalectul sasesc transilvanean, Brasovul / Kronstadt este denumit Kronen.
Intre 1211-1225 cavalerii teutoni au instituit o organizare in 5 centurii ( Brasov, Feldioara, Prejmer, Codlea, Rasnov ).




Acesti colonisti germani ( denumiti mai tarziu sasi ) au fost asezati dupa principiul decuriilor ( 1 decurie = 10 parcele de pamant, 10 decurii = 100 de gospodarii = 1 centurie ). Fiecare centurie avea sarcina sa construiasca, sa intretina si sa apere cate o cetate.
In anul 1225, armata regala condusa de insusi regele Andrei al II-lea alunga ordinul cavalerilor teutoni din zona Carpatilor Rasariteni si Sudici, pedepsind incercarea cavalerilor de as crea in locul feudei regale un stat propriu.

Brasovul era un important vad comercial pentru marfurile turcesti, iar in anul 1364 obtine dreptul de a tine targ anual iar in 1369 dreptul de depozit pentru marfurile aduse din centru Europei.

Din anul 1377 Brasovul este confirmat oras de resedinta al tarii Barsei, formand cu cele partu targuri - Rasnov, Codlea, Feldioara, Prejmer si cu satele sasesti - Cristian, Vulcan, Ghimbav, Halchiu, Rotbav, Maierus, Bod, Sampetru, Harman = DISTRICTUL Brasov.

Mestesugarii brasoveni in secolul al XV-lea erau organizati in bresle - ( blanari, cismari, pielari, lacatusi, croitori, curelari, fierari, manusari, tesatori, butnari. Procesul de diferentiere si dezvoltare a breslelor continua pana la mijlocul secolului XVI aparand noi bresle cum sant arcarii, macelarii, aurarii, postavarii, franghierii, tamplarii, barbierii, aramarii, strungarii in lemn. Breslelor le sunt repartizate pentru aparare fortificatiile orasului: porti, bastioane, turnuri, ziduri.

Navalirile tatare din 1241, 1278, 1285, 1335 apoi invaziile turcesti din anii 1400, 1421, 1432, si 1438 au produs mari pierderi materiale si umane.

Sinagoga evreiasca si Strada Sforii - Brasov

Sinagoga Brasov

A fost construita in anul 1899 dupa planurile arhitectului Leopold Baumhorn, format la Scoala Vieneza.



Sinagoga a fost inaugurata la 20 august 1901. Constructia cu elemente de Art - Nouveau, care se remarca pe fatada, dateaza din 1915.

Strada Sforii

Coborand de la Sinagoga pe partea dreapta la 50 m se afla Strada Sforii. Ea dateaza de la inceputul sec. al XIII-lea, fiind singura strada din oras ai carei pereti pot fi atinsi cu ambele brate, avand 1,32 metri latime si 83 metri lungime.
Strada Sforii reflecta tendintele de urbanizare a Brasovului medieval.




Situated on the second place from tourist point of view after the Black Church , Rope Street is a tourist attraction that no one will miss it if will came in Brasov for few days .It’s been considered the narrowest street of Eastern Europe, while others consider even the most narrowest street in Europe.

Any tourist once arrived in Brasov and has a handy guide for places to be visited in Brasov want to reach the narrow street of the city.

It was restored in 2003 after hundreds of years was used as a fire access track. Rope Street is documented in the seventeenth century and reflects the trends of urbanization of medieval Brasov.

The pavement It was changed and walls were restored. Street regained its former charm also because the lights which looks exactly like those used years ago. The existing lights have been ordered by the existing model at the museum, the only difference is that today no longer works with gas.

Today, Rope Street is the meeting place of lovers the main reason is obvious as long has a width varying between 111 and 135 cm and 80 m long.


Strada Sforii Brasov

Biserica Neagra - Brasov

Pe latura de nord-vest a Pietei Sfatului se inalta impozanta Biserica Neagra. De la 1385 cand incep lucrarile de constructie si pana la incendiul din 1689 biserica s-a numit Sf. Maria. Dupa incendiu, datorita culorii zidurilor arse, a primit denumirea de Biserica Neagra. Aceasta este cunoscuta ca simbol al artei gotice transilvanene.

Se remarca din aceasta perspectiva cele 5 portaluri executate in a doua jumatate a sec. XV-lea, foarte bogat decorate, specifice ultimei faze a goticului. Biserica adaposteste o importanta si valoroasa colectie de covoare orientale (peste 100). Stranele din interior constituie un alt element de patrimoniu al Bisericii Negre, la care se adauga si renumita orga, cu 4.000 de tuburi, instalata in 1839.



Dupa marele incendiu, din cauza lipsei de bani Biserica Neagra a fost renovata complet abia in anul 1772. Ulterior in secolul al XIX-lea Brasovul a cunoscut o perioada de avant general, in deceniul al partulea infiintandu-se Casa generala de economii si Casina Romana. In aceasta tenta de dezvoltare Christoph von Greissing l-a contactat pe constructorul de orgi Karl August Buchholtz din Berlin pentru contructia unei mari orgi.
In anul 1839 orga a fost terminata, ea avand patru claviaturi, cu cate 56 de clape si un pedal cu 27 de clape. Orga are aproape 4000 de fluiere, majoritatea din cositor, cateva sute dintr-un aliaj special de orga si alte cateva sute din lemn special.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Brasov - asezare geografica, clima

Asezare geografica

Brasovul se gaseste in zona central-estica a Romaniei, la intersectia drumurilor comerciale care leaga Balcanii de restul Europei.

Se intinde pe 5.363 km patrati, care reprezinta 2,2% din teritoriul tarii.

Populatia numara peste 600.000 locuitori, din care majoritatea sunt romani care convietuiesc cu maghiari, germani, evrei, greci, etc.

Judetul Brasov ocupa cea mai mare parte a depresiunilor Brasov si Fagaras, unitatile de relief fiind cuprinse intre 400 si 2544 m.

Zona dealurilor subcarpatice si zona montana ocupa circa jumatate din teritoriul judetului, restul fiind reprezentat de zona depresiunilor Barsei, Fagarasului si platoul Hartibaci.

Municipiul Brasov, resedinta judetului, este situat la altitudinea medie de 625 m.



Clima

Clima judetului Brasov are un specific temperat continental, caracterizandu-se prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in depresiune.

Temperatura medie multianuala a aerului este de 6-7 grade celsius, temperatura maxima absoluta fiind de 37 grade celsius in luna august, iar temperatura minima absoluta de - 38,5 grade celsius a fost inregistrata la Bod in 25 ianuarie 1942.

Cetatea Brasovului

Cetatea Brasovului, edificata intre secolele al XVI-lea si al XVII-lea, este considerata a fi una din cele mai puternice din Transilvania, ea pastreaza numeroase vestigii care in urma restaurarilor efectuate in ultimii ani, au devenit obiective de mare atractie turistica.


Zidurile inegrite de vreme, turnurile de observatie si bastioanele care au supravietuit timpului prezinta aspecte de epoca din puternica cetate de odinioara.