sâmbătă, 11 septembrie 2010

Brasov - asezare geografica, clima

Asezare geografica

Brasovul se gaseste in zona central-estica a Romaniei, la intersectia drumurilor comerciale care leaga Balcanii de restul Europei.

Se intinde pe 5.363 km patrati, care reprezinta 2,2% din teritoriul tarii.

Populatia numara peste 600.000 locuitori, din care majoritatea sunt romani care convietuiesc cu maghiari, germani, evrei, greci, etc.

Judetul Brasov ocupa cea mai mare parte a depresiunilor Brasov si Fagaras, unitatile de relief fiind cuprinse intre 400 si 2544 m.

Zona dealurilor subcarpatice si zona montana ocupa circa jumatate din teritoriul judetului, restul fiind reprezentat de zona depresiunilor Barsei, Fagarasului si platoul Hartibaci.

Municipiul Brasov, resedinta judetului, este situat la altitudinea medie de 625 m.



Clima

Clima judetului Brasov are un specific temperat continental, caracterizandu-se prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in depresiune.

Temperatura medie multianuala a aerului este de 6-7 grade celsius, temperatura maxima absoluta fiind de 37 grade celsius in luna august, iar temperatura minima absoluta de - 38,5 grade celsius a fost inregistrata la Bod in 25 ianuarie 1942.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu